Nedostatok miest v škôlkach by moli vyriešiť ich alokované pracoviská

12.07.2013 Prešov

Prešov 12. júla (TASR) – Nedostatok miest v materských školách (MŠ) v Prešove vyriešia podľa poslancov flexiškôlky. Ide o alokované pracoviská už existujúcich MŠ v prázdnych a nevyužívaných pavilónoch základných škôl (ZŠ). Mesto momentálne eviduje 77 detí, ktoré nie sú umiestnené v žiadnej z 20 mestských materských škôl.
"Tieto škôlky by na jednej strane vytvorili priestor na umiestnenie detí, ktoré sú pred bránami materských škôl, na druhej strane by tieto deti mohli byť umiestnené vo voľných kapacitách základných škôl," vysvetlil svoj zámer poslanec prešovského mestského zastupiteľstva (MsZ) Michal Kaliňák (Smer-SD). Zdôraznil, že v tomto prípade by boli potrebné dodatočné zdroje len na nakúpenie postieľok, nábytku a technické dovybavenie jednotlivých tried.
Návrh je podľa Kaliňáka prínosom aj preto, že by momentálne stačilo vytvoriť len štyri triedy so štyrmi učiteľkami. Navyše alokované pracovisko by bolo možné zriadiť aj v priebehu leta, pretože ide o jednoduchý administratívny úkon a nie je potrebné čakať rok ako v prípade zaraďovania novej škôlky do siete škôl.
Poslanci zároveň upozorňujú aj na finančný prínos pre mladé rodiny. "Pre rodičov by to malo finančný prínos taký, že by ušetrili za dvanásť mesiacov približne 2400 eur, ktoré dnes priemerne stojí súkromná materská škôlka v meste," upozornil ďalší z poslancov MsZ Igor Andrejčák (Smer-SD).
Prešovská radnica podľa hovorkyne Veroniky Kmetóny Gazdovej tento návrh zváži, zároveň však upozorňuje na jeho finančné hľadisko, keďže by sa podľa nej navýšili náklady pri premene priestorov ZŠ pre potreby MŠ.
"Priestory pre deti do šesť rokov musia spĺňať prísne hygienické požiadavky a podmienky. Jediným problémom zostáva, odkiaľ vziať financie na tento účel. Zastupiteľstvo schválilo v tomto roku na oblasť školstva o 600.000 eur menej ako v minulosti. Už teraz máme problém zvládať s vyčleneným balíkom peňazí oblasť školstva celkovo. V každom prípade sa tým budeme zaoberať," povedala Kmetóny Gazdová.
 

Vyberte región

mark